Hamdo Čamo: ZAŠTO BOSNA I HERCEGOVINA NE MOŽE NAPRIJED?

10 07 2012


Foto: Ilustracija

 

Piše: Hamdo Čamo

Nas ne treba previše da interesuje šta svijet misli, jer on misli isto, što je mislio prije. Što je mislio kad je agresor godinama divljao vršeći genocid nad Bošnjacima. Svijet je to jednostrano ubijanje, kojeg li sarkazma, nazivao građanskim ratom. Presude Internacionalnog suda pravde dokazuju da nije bilo građanskog rata, već da je riječ o agresiji. Tek naivno mišljenje o građanskom ratu, zapravo je pokušaj prikrivanja zločina i bijeg od odgovornosti.

Taj i takav svijet misli isto kao i u vrijeme priznavanja Republike BiH od strane Ujedinjenih naroda, koja je imala pravo na pomoć i zaštitu od međunarodne zajednice. U nedogled se može ponavljati, kako svijet nije znao za patnje naroda, skoro je i nevjerovatno, jer samo opsada Sarajeva je trajala nevjerovatnih 1.425 dana, što je najduže u novoj povijesti, u kojoj je civilno stanovništvo i djeca bili vojni ciljevi. Dovoljan argumenat da je svijet imao više nego dovoljno vremena da zna, a ipak okreće glavu. To potvrđuju izvještaji zabilježeni okom kamere bezbrojnih svjetskih TV-kuća.

Posebna priča sistemsko je otvaranje koncentracionih logora u srcu ‘modernog demokratskog svijeta’, visoko dekorisanih modernim demokratskim vladama. Ujedinjeni narodi su postali sinonim javnog kukavičluka koji im niko, pa ni povijest sutrašnjice neće i ne može oduzeti.

Stradanja našeg naroda nisu prva, niti zadnja. Svijet je znao, mudro šuteći pred vlastitom javnošću, čekajući da padnu jedna za drugom enklave, čiji su upravo oni bili garant: Žepa, Goražde, Srebrenica, ali i više malih enklava koje se nikad i ne pominju, a bila ih je puna cijela Republika Bosna i Hercegovina. Republika Bosna i Hercegovina je trebala pasti, a ona se eto drznula i u inat svima, pa i samoj smrti – opstala!

Žrtve genocida svakodnevno gledaju slike iz sudnica Internacionalnog suda pravde, kako isti uništava dokaze, lične predmete žrtava genocida, prikrivajući dokumentaciju Vojske Srbije, koja je ‘tom svijetu’ dobro poznata, ali bi njenim razotkrivanjem i sama bila na optuženičkoj klupi. Svijet o kojem je riječ toliko je potonuo u svoje blato da planetarno maratonsko suđenje uopšte ne čudi – uključujući oslobađajuće presude krivaca, optuženih i osuđenih, u kojima  pojedinci ne dožive izricanje presude i izdržavanje dugogodišnjih kazni.

Takav svijet imamo i u takvom svijetu živimo, kao i onda u Njemačkoj (čitaj Evropi), kada su se zatvarale oči pred obilježevanjem sugrađana žutim trakama, zašto ne bi isti zatvarao oči dok se Bošnjački i bilo koji drugi narod, izuzev svoga, obilježava bijelim trakama. Riječ je o svijetu koji se nije suprotstavio velikosrpskim projektima Miloševićeve politike stvaranja Velike Srbije.

Umjesto odgovornosti i pomoći, pred očima predstavnika UN iz Holandije, koji su strepili za svoju sigurnost, nemoćno se gledalo razdvajanje muškaraca od 14-80 godina, kako ih odvode na masovna strijeljanja. Ostaci ubijenih i nakon dvadeset godina još uvijek nisu pronađeni.

Umjesto ukazivanje na odgovorne krivce, prije svega za agresiju na međunarodno priznatu državu, državi-žrtvi agresije se ukida ustav, himna, zastava, novac, identitet – sve ono što državu čini državom, a narod narodom – optužujući domaće političare za rat i druga događanja.

Dogovaranja sa onima odakle je agresija krenula, provođenju ‘humanih preseljenja’, dijeljenju i izgledu buduće države, prekrivene su velom tajne. Šutnja je prisutna konačno i kada se pominju zvučna imena poznatih svjetskih političara, napose kada je u pitanju odgovornost  Ujedinjenih naroda. U tom slučaju, izvlači se najjači argument političkog licimjerja tajnovita imena – imunitet. Po njemu neko može biti i izdvojen od odgovornosti, pa i one za genocid?!

Pitate se zašto Bosna i Hecegovina ne može naprijed?!

Bosna i Hercegovina ne može naprijed, što od bjelosvetskih i bjeloevropskih kalkulacija, konačno i od bjelodomaćih. Za sve njih je Bosna i Hercegovina šahovska tabla na kojoj se na račun drugih štite vlastiti interesi. Uostalom, kako da krene naprijed, kada su dojučerašnji protivnici bojno polje zamijenili političkim.

O ‘kažnjavanju’ Republike Srpske, nigdje nema ni govora. Kao kad bi Saveznici u Nirbergu sudili pojedincima, a nacističku Njemačku sa nacističkim strankama ostavili nedirnutu?!

Bosna i Hercegovina ne može naprijed, dok joj se u Vladi nalaze dojučeršnji najkrvaviji neprijatelji koji, kao što je i očekivati – koče napredak društva i onih – nad kojima su iz/vršili genocid. Za to vrijeme u genocidnoj tvorevini, kao i vladi koju podržava ‘duša moralnog svijeta’, dok su protjerani nesrbi, ali i mnogi čestiti Srbi, nema ‘drugih i ostalih’. Umjetna i uveliko nagrađena tvorevina za genocid, kojom se i danas mnogi nekažnjeni slobodno kreću, od kojih se mnogi nalaze čak u strukturama njene vlasti, u okovima pokušava opstati po volji i želji isključivo tog i takvog društva.

 

10.07.2012.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: