Idi na sadržaj

MUHAMED FILIPOVIĆ OTKRIO DETALJE IZ 1993. GODINE: Alija i Haris su pristali na podjelu Bosne

MUHAMED FILIPOVIĆ OTKRIO DETALJE IZ 1993. GODINE: Alija i Haris su pristali na podjelu Bosne
Utorak | 20.03.2012.

Kad je rahmetli Alija Izetbegović potpisao sporazum u Ženevi, u ljeto 1993. godine, kojim se prihvata prijedlog međunarodne zajednice o ustrojstvu Bosne i Hercegovine kao unije tri različite države, tražio sam od njega da ponudi ostavku na mjesto predsjednika BiH, rekao je na prošlosedmičnom gostovanju u emisiji “Telering” akademik Muhamed Filipović

Prema njegovim riječima, ovim potpisom unutar BiH bi se stvorila muslimanska državica, što je, kako je rekao, i bio cilj tadašnjih vladajućih institucija.

Ratni zločinac

– Čim se rahmetli Izetbegović vratio u BiH, tražio sam da se napravi sjednica na kojoj sam tražio da zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja granice ustavnih ovlaštenja ponudi svoju ostavku. On, naime, nije obavijestio ni članove Predsjedništva niti ostatak državne delegacije o svom postupku – rekao je Filipović.

Izetbegovićevu odluku, kako navodi Filipović, branio je tada osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, a rahmetli Duraković je smirio situaciju rekavši da “prespavaju po ovom pitanju i da odluku donesu sutra”.

– Te večeri Alija me pozvao kod sebe u sobu, gdje mi je rekao da je pogriješio i tražio od mene savjet kako da se ta situacija prevaziđe. Ja sam mu rekao “sad ćemo napisati jedno pismo Ovenu (Owen) i Stoltenbergu u kojem ćeš im reći da ti nije jasno da li će takva unija biti jedinstven državnopravni i međunarodni subjekt i da zato poništavaš svoj potpis” – rekao je Filipović.

Kako je akademik Filipović istaknuo, uskoro je nastupilo njegovo isključenje iz delegacije i premješten je na poziciju ambasadora BiH u Švicarskoj.

– Tim potezom sam u cijelosti neutraliziran. Uskoro sam pozvan na Bošnjački sabor, uz objašnjenje da je usvojen moj zahtjev o preimenovanju Muslimana u Bošnjake. Međutim, Sabor je održan da bi se razmatrala odluka o njegovom proglašenju za ustavotvornu skupštinu i donošenju ustava novostvorene bošnjačke države kao i imenovanju Alije Izetbegovića za njenog prvog predsjednika – ustvrdio je Filipović.

Podrum hotela

Naveo je i da se sve to dešavalo u tajnosti, u podrumu hotela “Holiday Inn” i da je među najgorljivijim pristalicama ove ideje bio Haris Silajdžić.

– Na svoje sam uši slušao Silajdžića kako objašnjava da su međunarodni uvjeti takvi da je moguća bošnjačka država, a da međunarodna zajednica kao i Srbija i Hrvatska neće imati ništa protiv toga. Reagirao sam i rekao, “ako je to tako, zašto se radi iza leđa ljudima i borcima trebamo reći da se, onda, prestanu boriti za jedinstvenu BiH”. Dosta ljudi me tada podržalo i uspjeli smo onemogućiti tu avanturu – zaključuje Filipović i dodaje da zbog te ideje o bošnjačkoj državi neke osobe i danas figuriraju veoma visoko u bošnjačkoj politici, no da je takva ideja neizvodljiva.

SDA i HDZ nemaju legitimitet

Filipović se u svom izlaganju dotaknuo i statusa Mostara, naglašavajući da Sulejman Tihić i Dragan Čović nemaju legitimitet da razgovaraju o mostarskom problemu.

– Ako u Mostaru dođe do majorizacije Bošnjaka, egzil ovog naroda je izvjestan, što znači da više nema BiH. Vođe SDA i HDZ-a pogotovo ne mogu učestvovati u ovome, jer je jedna stranka bila nosilac destrukcije Mostara, a druga je to prihvatila. Kako mogu SDA i HDZ odlučivati o Mostaru kad iza sebe imaju historiju katastrofe za ovaj grad – naglašava Filipović.

Avaz/DEPO PORTAL – BLIN/a.k.

2 Comments »

  1. Vratimo Bosnu tamo gde je i bila i 1189 godine.Neka opet bude Banovina.Kad je Kulin mogao da kaže: Ja ban bosanski i da održi jedinstvo naroda, teritorije i jezika, onda zaboravimo Sandžak za vreme Turaka, okupiranu oblast od strane Austro-ugarske, deo Kraljevine pa Republiku BiH, zaboravimo i ovo entitetsko, bošnjačko i srpsko, budimo Banovina, birajmo bana na čelu građanske države sa demokratskim uređenjem i sa novim poštenim vođama i institucijama pa neka opet bude u Bosni dobrijeh dana kao za Kulina bana.

  2. Bilo kako bilo gosp.Filipoviću.Niko nije pitao narode BiH za takvo što i prema tome treba sad provesti referendum na nivou države BiH na kojem bih se narod izjasnio za slijedeće: Ko je za Cjelovitu BiH, Ko je za podjeljena BiH na tri entiteta. Ako dođe do podjele nda po procentima državljana BiH.
    Narod je taj koji donosi krupne odlike,a ne njegovi izabranici koji nisu dobili mandat da djele BiH.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: