Država sa najvećim brojem ministara po glavi stanovnika

19 05 2010

BiH na administraciju troši polovicu bruto godišnjeg proizvoda, dok je u normalnim zemljama ta potrošnja deset posto


Foto: Željko Lukunić

BiH je država s najvećom javnom potrošnjom na administraciju u Europi. Analitičari ocjenjuju da je upravo administracija strateško uporište vladajuće oligarhije koja se protivi svakoj inicijativi za njeno smanjenje.

“BiH na administraciju troši polovicu bruto godišnjeg proizvoda, dok je u normalnim zemljama ta potrošnja ispod deset posto”, kaže ekonomski ekspert Eldar Dizdarević. “Gospodarstva daleko jačih zemalja ne bi mogla izdržati takvu administraciju kakvu ima BiH, a naše je gospodarstvo pri tome i slabašno, ratom uništeno te potpuno otvoreno konkurenciji”, kaže Dizdarević za Deutsche Welle.

”U svim tijelima uprave je ogroman broj nepotrebnih radnih mjesta”, upozorava Dizdarević podsjećajući da se zbog sličnih problema i ekonomski daleko moćnija Grčka, članica Europske unije, našla pred kolapsom.

“Nema ministarstva koje nema po četiri ili pet savjetnika, koje ima dvadeset do trideset posto više ljudi nego što bi po najoptimalnijim varijantama trebalo biti”, ističe Eldar Dizdarević. Na državnoj, entitetskim i županijskim razinama ima oko 260 ministara, zastupnika i izaslanika, što Bosnu i Hercegovinu svrstava u red država s najvećim brojem ministara po glavi stanovnika, kaže predsjednik ACIPS-a Sanel Husikić.

“Ako se tome doda i broj zaposlenih u 137 općinskih administracija, kao i broj službenika u raznim državnim i entitetskim agencijama, može se zaključiti da je Bosna i Hercegovina itekako skupa država, što se posebno odnosi na Federaciju BiH”, dodaje Huskić. “Federacija BiH sa svojih deset županija je toliko skupa da iz proračuna gotovo 70 posto sredstava ide na održavanje administracije. Kada se ona podmiri, ostaje vrlo malo novca za razvojne inicijative, odnosno ne ostaje gotovo ništa”, kaže Huskić.

 Izvor: Vecernji.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: